Fasterclass Begrijpelijk communiceren met laaggeletterden


21 juni 2018 13:35 - 14:35

Markeren en Delen

Hugo de Pagter
Marjolein Slingerland
Martijn van der Wind
Job Leene

Begrijpelijk communiceren met laaggeletterden. Hoe krijg je dat voor elkaar?

In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden: mensen die moeite hebben met schrijven en met lezen. Wie zijn dat? Hoe bereik je hen? Hoe kunnen beeld en tekst elkaar aanvullen? En hoe krijg je je organisatie mee in het vereenvoudigen van schriftelijke communicatiemiddelen?

Over schrijven voor laaggeletterden is al veel gepubliceerd. Deze fasterclass van Publiquest, hoofdsponsor van C-DAY18, gaat in op vier aspecten van communicatie met laaggeletterden die vaak onderbelicht blijven. Trainer in begrijpelijk schrijven Martijn van der Wind schetst de diversiteit van de groep laaggeletterden. Over wie hebben we het eigenlijk? Wie van hen bereik je wel en wie niet met eenvoudige teksten?

Afstudeerder Marjolein Slingerland presenteert de resultaten van haar onderzoek naar de communicatie van gemeenten met laaggeletterden. Haar belangrijkste vraag: lezen laaggeletterden de schriftelijke communicatiemiddelen wel die we met zoveel moeite voor ze opstellen? Of kunnen we hen beter via andere kanalen bereiken?

Vormgever Hugo de Pagter laat zien hoe een duidelijke lay-out, grafische elementen, kleurgebruik en foto’s kunnen bijdragen aan een grotere begrijpelijkheid. Mits op de juiste manier toegepast, blijkt uit een case van de gemeente Rotterdam.

Communicatie met laaggeletterden is van de héle organisatie. Daarom gaat tekstschrijver/adviseur Job Leene in deze fasterclass ook in op de vraag hoe je de interne organisatie meekrijgt. Want ook dat gaat meestal niet vanzelf. Je hoort hoe je het proces organiseert en welke argumenten en methodes werken om domeinverantwoordelijken, juristen en ICT’ers óók enthousiast te krijgen voor het vereenvoudigen van schriftelijke communicatiemiddelen.